Районът
Къща за гости "Явор"
с. Говедарци, ул. "Искър" № 51
тел. 02/8258 784

 
български english
уеб-дизайн и програмиране

Районът около Говедарци

SkiБлизостта на с.Говедарци до най-големия планински курорт в България - Боровец (15км.), туристическия планински център Мальовица (13км.), просторните гори, зелените поляни, хубавите и близки ски- писти , привличат много любители на планината.
През летните месеци Вие можете да откриете уют и прохлада сред красивите борови гори на Рила. Любителите на пешеходния и екотуризъм, с помощта на опитен водач, осигурен от къща за гости "ЯВОР", могат да опознаят красивите околности на Говедарци чрез пешеходни екомаршрути - кръгови, лесни за преминаване, с времетраене не повече от 4 часа и познавателна тематика :

LakeПо-издържливите туристи могат да се порадват на красотите на 7-те Рилски езера, Урдините езера, Страшното и Йончевото езеро и др. обекти от Национален парк Рила.
В района има чудесни условия за велотуризъм и походи. Къща за гости "ЯВОР" предлага под наем и планински бегачи.
През зимата привържениците на зимните спортове могат да се възползват от отличните условия на ски пистите на Говедарци, Мальовица и Боровец. Къща за гости "ЯВОР" предлага и ски учител за начинаещи скиори.
В буйните планински води на р. Черни Искър и нейните многобройни планински притоци, любителите на риболова могат да опитат късмета си и да се насладят на вкуса на балканска пъстърва.

Възможни туристически маршрути в околностите на село Говедарци, които можете да изберете в зависимост от Вашите туристически умения и времето, с което разполагате:

Яворова поляна

Местност в долината на Урдина река, по пътя ТК "Мальовица" (40мин.) и хижа "Вада". Представлява голямо долинно разширение, заето от обширна открита поляна, заградена встрани от стара иглолистна гора и яворови дървета.
От Яворова поляна по долината на Урдина река се стига до Урдините езера, а веднага след моста на реката в южна посока се насочва пътеката за Зелени рид и хижа "Иван Вазов".

Туристически комплекс "Мальовица"

Връх "Мальовица"Намира се на 13км. от с. Говедарци. и е разположен в местността "Меча поляна" - на 1700м. надморска височина, където са изградени хотел и централна планинска школа "Христо Проданов". До хотела има ски писти и влекове. По билото на хребета "Ръждавица" също има ски влек и писти.
До най-близката хижа "Мальовица" на 1960м. надморска височина се стига за 1час.
Туристически обекти в района на хижата са :

Хижа "Мечит"

Най-близката хижа до с. Говедарци на 2часа и 15мин. от селото.
Хижата е построена през 1951г. в местността Говедарника на 1650м. надморска височина за нуждите на ски спорта. В района на хижата е началото на дългата 1800м. скиорска писта.
От хижата се предприемат излети до връх Будачки камък (2ч.) и връх Голям Мечит (2ч.30мин.), до връх Средонос (2ч.), до местността Овнарско (2ч.30мин.). Хижата е отправен пункт за преход до хижа "Рибни езера" (8ч.), хижа "Мальовица" (7ч.) и Рилския манастир (7-8ч.).

Връх "Зекерица"

Най-високия връх в Лакатишка Рила на 1734м. надморска височина.
От тук се открива незабравима гледка към Мальовишкия, Дамгския и Кабулския дял на Северо Западна Рила.
От хижа Вада до връх Зекерица се стига за 1час и 20мин.

Хижа "Вада"

Водопадът "Скакавица" Разположена е в долината на р. Черни (Прав) Искър на 1410м. надморска височина.
Пътят за хижата се отделя в дясно от шосето за туристическия комплекс "Мальовица" в местността Гьолечица и се намира на 8 км. от с. Говедарци.
Хижа "Вада" е отправен пункт за излети до циркуса на Седемте Рилски езера и едноименната хижа (2ч.30мин.), до хижа "Ловна" (1ч.), до хижа "Скакавица" (2ч.30мин.), до връх Зекерица (1ч.20мин.) и туристически комплекс "Мальовица" (1ч.30мин.). От хижата се предприемат и преходи към връх Дамга и хижа "Иван Вазов" по билото на Зелени рид.
До хижата може да се достигне и с велосипед планински бегач, маршрутът удобен за колопреход.

Седемте Рилски езера

Група от седем езера, разположени стъпаловидно сред едноименния циркус от 2100 м. до 2500 м. надморска височина. Те са най-живописните и най-посещавани езера в Рила.
Езерата носят следните имена:

LakeСтарата хижа "Седемте езера " е построена на 2196 м. надморска височина край североизточния бряг на шестото (Рибното) езеро. Новата хижа "7-те езера" отстои на 50 мин. от старата хижа, на 2ч. и 30 мин. от хижа "Вада " и на 1час и 30мин. от хижа "Ловна".

Подарете една незабравима ваканция на Вас и Вашето семейство в Къща за гости "ЯВОР" ! Вие го заслужавате !